Koffiebonen

Koffiebonen

Hoewel alle koffie wordt gemaakt van koffiebonen, kom je ze zelf niet altijd in die vorm tegen. Wij zijn namelijk vooral bekend met de gemalen koffiebonen, die geen vorm meer hebben. Toch worden koffiebonen steeds vaker gebruikt om lekkere, verse koffie te zetten. Waar je eerder niet zo gemakkelijk aan koffiebonen kon komen, is dat tegenwoordig steeds makkelijker dankzij groothandels, webshops en meer fair trade in de teeltlanden. Wij vertellen je graag meer over koffiebonen.

Productie

Interessant is dat de we het 'bonen' noemen, terwijl ze beginnen als 'bessen'. Deze bessen moeten ongeveer acht maanden rijpen en worden daarna geplukt. Daarna worden de bessen in het water gegooid of opgedroogd in de zon.

Als de bonen droog zijn worden ze geborsteld om de laatste laagjes vuil te verwijderen. Daarna volgt het brandingsproces en hierin krijgen de koffiebonen hun geur. Een deel wordt gemalen verkocht, en ander deel ongemalen.

Soorten koffiebonen

Er zijn verschillende soorten koffiebonen. De gebruiken en het klimaat van een land hebben invloed op de smaak van de koffiebonen. De meest populaire koffiebonen zijn de Arabica en de Robusta koffiebonen.

Arabica bonen

Arabica bonen hebben een lager cafeïnegehalfte dan andere koffiebonen. Ze hebben een mild klimaat nodig om in te groeien, waardoor de opbrengst lager is dan bijvoorbeeld Robusta koffiebonen. De Arabicabonen worden verwerkt via de 'natte' methode. Dit betekent dat de bessen van de boom meteen na het plukken in water gelegd worden en door het gistingsproces smaken de bonen aromatischer.

Robusta bonen

Robusta koffiebonen kom je wat vaker tegen: de meeste bonen in de supermarkt zijn robustabonen. Deze bonen groeien in warmere klimaten. Ze hebben een sterkere smaak en een hoger cafeïnegehalte dan Arabica's. Waardoor ze minder geliefd zijn. Deze bonen worden verwerkt volgens de 'droge' methode. Na het plukken worden de bessen 10 dagen in de zon gelegd en regelmatig omgedraaid. Het nadeel van deze methode is dat die afhankelijk is van het klimaat.

Qua kleur en formaat kun je Robusta's en Arabica's gemakkelijk onderscheiden. De Robusta's zijn iets kleiner en ronder van vorm.

Bekijk bij de groothandel op Koffie Unie ook andere soorten koffiebonen of kijk op het koffiebonen.info informatieportaal voor koffiebonen.

Terug naar overzicht